Wednesday, November 13, 2013

Свети Анастасије Антиохијски - Који нас греси не одвајају од божанског Причешћа



Али човек нека испитује себе, 
и тако од хлеба нека једе и од чаше нека пије 
(1. Кор. 11:28)

Много је оних који, причешћујући се ретко, падају у сагрешења; а други, причешћујући се чешће, често чувају себе од многих зала, јер се боје осуде Евхаристије.


Tako, пошто смо људи, и ако грешимо неким малим и опростивим гресима - на пример, занесемо се језиком, слухом или очима; или, преварени, западнемо у таштину, тугу или гнев, или слично -, да укоримо себе и да признамо своју грешност пред Богом, и тако заједничаримо, верујући да је Свето Причешће на отпуштење грехова и наше очишћење.



Ако, са друге стране, ми чинимо тешке грехе који су зли, блудни и нечисти, ако мрзимо на свог брата, да се не усудимо да приступамо Божанским Тајнама док се нисмо покајали за те грехе.


Зато, из разлога што смо блудни и слаби људи, заражени многим гресима, Бог нам је дао многе жртве за отпуштење наших грехова које нас, ако му их приносимо, чисте и чине достојним причешћивања.

Из тог разлога, давање милостиње је жртва која чисти човека од греха. Постоји још једна спасоносна жртва за отпуштење грехова о којој пророк Давид каже: ,,Жртва је Богу дух скрушен, срце скрушено и смерно Бог неће одбацити''. Ако принесемо те жртве Богу, иако имамо мале погрешке као људи, бићемо способни да приступимо Светом Причешћу са страхом, трептањем, смирењем и исповедањем наше грешности, како што је жена за течењем крви приступила Христу јецајући и плачући.


Јер постоје греси на смрт, а постоје и греси који воде у покајање. Али искрено покајање може све да их исцели.



Jeр једно је опроштај који се стиче када неко приступа Тајнама са страхом и побожношћу, исповедајући сопствену грешност и причешћује се са кајањем; а друго је на осуду када се неко причешћује са презиром и без страха. Oнима који се причешћују недостојно и презриво, не само да се не даје опроштај сагрешења, већ их и ђаво напада све јаче.


Сви они који се причешћују са страхом се не само освећују и примају отпуштење грехова, већ се и ђаво изгони из њих.


(преузето са: http://tokandylaki.blogspot.ca/2013/10/st-anastasios-of-antioch-on-which-sins_12.html)

No comments:

Post a Comment